Access control list (ACL):

En Access control list er en måde at styre netværket på. F.eks. kan en IP-adresse eller en liste af IP-adresser blive nægtet adgang til en server

Auto MDI / MDI-X:

En funktion i netværksenheder der tillader både krydsede og lige netværkskabler. F.eks. kan en forbindelse mellem 2 pc’er etableres vha. et lige netværkskabel, hvis et af netkortene understøtter Auto MDI/MDI-X.

Broadcast storm:

Broadcast er når en pakke bliver sendt til alle enheder på et netværk. Hvis disse enheder sender disse pakker videre efter at have modtaget dem vil der opstå et loop (se Spanning Tree Protocol) også kaldet Broadcast storm.

Buffer:

En buffer er en form for lager til midlertidige data. Hvis en router f.eks. modtager 100 pakker fra en port, der skal sendes ud af en anden port, vil de blive opbevaret i bufferen, indtil de er sendt.

Domain Name System (DNS):

DNS er en protokol der oversætter navne til IP’er. Dette ses tydeligt på internettet da alle internetadresser har en IP, men i stedet for at skulle huske IP’er kan vi skrive en adresse, der er nemmere at huske end selve IP’en. F.eks. kan vi skrive www.danbit.dk hvorefter DNS serveren oversætter dette til en IP og sender os mod Danbits server.

Gateway:

En gateway er den enhed, der forbinder netværket med et andet netværk. Det kan f.eks. være en router, der er tilsluttet et kabelmodem, som er forbundet til internettet. Her er routeren gateway for det pågældende netværk.

Jumbo Frame:

Jumbo frames adskiller sig fra almindelige frames ved størrelsen. En normal frame er på 1500 bytes. Ved brug af Jumbo frames forbedres switchens effektivitet, da det kræver mere, at sende 6 frames på 1500 bytes end at sende en frame på 9000 bytes. Jumbo frames understøttes kun af visse Gigabit switches og Gigabit netkort.

DHCP:

DHCP er en forkortelse for Dynamic Host Configuration ProtocolDHCP-protokolen er en del af TCP/IP-protokolsuiten og sørger for at administrere og tildele IP-adresser til forskellige computere i et TCP/IP netværk. En DHCP-server i et lokalnet giver klienterne alle de oplysninger om netværksstruktur, subnet og gateways, der er nødvendige for at de kan fungere. Oplysningerne slås op på baggrund af klientens unikke hardware ethernet-adresse (Ofte kaldet Mac-adressen). I et lokalnet er det ofte en router der fungerer som DHCP-server.

MAC-adresse:

En MAC-adresse er et unikt ID, som alle netværksenheder har. Det er principielt ikke muligt at ændre MAC-adressen, da den skal være unik i forhold til alle andre netværksenheder i verden. MAC-adressen bliver bl.a. brugt i forbindelse med DHCP, da DHCP-serveren bruger MAC-adressen til at sende netværkskonfigurationen.

Quality of Service (QoS):

QoS er en måde at prioritere forskellige pakker. QoS kan f.eks. konfigureres til at prioritere pakker der kommer fra IP-telefoni, så de altid kommer først i køen. Det sikrer, at der vil komme større forsinkelse på de pakker, der er mindre vigtige og dermed sikre kvaliteten af data til tjenester, der er højt prioriteret.

Service Set Identifier (SSID):

SSID er navnet på et trådløst netværk. SSID er unikt indenfor det areal, access pointet dækker. Dog kan flere access points bruge samme SSID, hvis de leverer adgang til samme netværk. Visse access points har mulighed for at have flere SSIDs, dette benyttes sammen med VLAN. F.eks. kan VLAN 10 benytte det første SSID og VLAN 20 det andet SSID osv. Dermed er det stadig muligt at opdele netværket selv om alle trådløse enheder tilsluttes samme access point.

Spanning Tree Protocol (STP):

Spanning Tree Protocol er en protokol som switches bruger for at undgå loops. Et loop er når en pakke bliver ved med at blive sendt rundt i netværket.. STP sørger for, at der kun er en vej for pakken, hvis den vej så går ned, bruges den anden vej. Rapid Spanning Tree Protocol (RSTP) er en efterfølger til STP, der er hurtigere til at vælge hvilken vej, der er den foretrukne. Når en vej går ned, tager det typisk 1 sekund for RSTP at finde en ny, hvor det tager STP 30-50 sekunder.

Trunking:

Trunking er en måde at øge hastigheden imellem switches ved at forbinde flere porte. To Gigabit switches kan f.eks. forbindes med 3 kabler imellem hinanden og opnå en hastighed på 3 Gigabit/sek.

Managed switch:

Kaldes også undertiden en ”Administreret switch”. Betegnelsen bruges gerne om de switches, der har mere komplekse funktioner som f. ex. VLAN,  ”spanning tree”, fordeling af båndbredde m.m. Indstilling af disse funktioner kan f.eks. styres med et konsol-interface via en seriel port på switchen, eller en Telnet-forbindelse under brug af TCP/IP, som også kan bruge en webserver indbygget i switchen, der efterhånden er blevet den mest benyttede metode.