Hvad er HDMI

Teknologien bag

HDMI (High-Definition Multimedia Interface) kan til dels ses som SCART stikkets digitale afløser i TV, dels som en videreudvikling af DVI-D med tilføjelse af lyd. Alle nyere HD fjernsyn har en eller flere HDMI indgange og mange computere er udstyret med HDMI udgange.

HDMI indeholder ud over digitalt billede også digital lyd og netop den digitale overførsel af

billede og lyd sikrer, at man ikke mister billedkvalitet som følge af lange kabler og elektrisk støj.

TV-udstyr såsom Blu-ray og DVD afspillere, harddiskoptagere og lignende benytter sig i stigende grad af HDMI, men ældre udstyr har ikke nødvendigvis en digital udgang.

Udstyr som kun har analoge udgange som VGA eller component (YPBPR), kan dog stadig tilsluttes skærme med HDMI indgang ved brug af CNV-VGA-HDMI. Yderligere info om YPBPR kan findes i vidensdatabasen på www.danbit.dk

HDMI har forskellige båndbredder, farvedybder og opløsninger alt efter revision. I dag er meget udstyr rev. 1.3, med en maks. opløsning på 1920 x 1080, som er fra 2006.

Den nyeste rev. 2.1 fra 2018 tilføjer højere opløsninger helt op til 10K, 3D, 2 vejs lyd og en Ethernet kanal til standarden.

Kort fortalt om HDMI 2.1

HDMI 2.1 er den nyeste opdatering af HDMI-specifikationen og understøtter en række højere videoopløsninger og opdateringshastigheder, herunder 8K60 og 4K120 og opløsninger op til 10K. Dynamiske HDR-formater understøttes også, og båndbreddeevnen øges op til 48 Gbps.

HDMI 2.1 understøtter båndbredden på 48 Gbps go er det nye Ultra High Speed HDMI-kabel. Dette kabel sørger for høje båndbreddeafhængige funktioner, der er leveret inklusive ukomprimeret 8K video med HDR. Den har ekstraordinært lav EMI (elektromagnetisk støj), hvilket reducerer støjen fra nærliggende trådløse enheder. Kablet er bagudkompatibelt og kan bruges sammen med den eksisterende installerede base af HDMI-enheder.

Fordele ved HDMI 2.1

  • Højere videoopløsninger understøtter et udvalg af høje opløsninger og hurtigere opdateringshastigheder, herunder 8K60Hz og 4K120Hz, til underholdende visning og glat hurtig handlingsdetaljer. Opløsninger op til 10K understøttes også til kommerciel AV, og industrielle og specialiserede anvendelser.

  • Dynamisk HDR-understøttelse sikrer, at hvert øjeblik hvor en video vises med sine ideelle værdier for dybde, detaljer, lysstyrke, kontrast og bredere farveskalaer - på scenen eller scenen.

  • Ultra High Speed HDMI-kablet understøtter 48G båndbredden for ukomprimeret HDMI 2.1-funktionstøtte. Kablet har også en meget lav EMI-emission og er bagudkompatibel med tidligere versioner af HDMI-specifikationen og kan bruges sammen med eksisterende HDMI-enheder.
  • eARC forenkler forbindelsen, giver større brugervenlighed og understøtter de mest avancerede lydformater og højeste lydkvalitet. Det sikrer fuld kompatibilitet mellem lydenheder og kommende HDMI 2.1-produkter.

  • Forbedrede opdateringsfrekvensfunktioner sikrer et øget niveau af glat og problemfri bevægelse og overgange til spil, film og video. De omfatter:

- Variabel Refresh Rate (VRR) reducerer eller eliminerer lag, stotter og ramme rive for mere væske og bedre detaljeret gameplay.
- Quick Media Switching (QMS) til film og video fjerner forsinkelsen, der kan resultere i blanke skærme, før indholdet vises.
- Quick Frame Transport (QFT) reducerer latency for glattere no-lag-spil og real-time interaktive virtuelle virkelighed.

  • Auto Low Latency Mode (ALLM) gør det muligt at indstille den ideelle latencyindstilling automatisk, hvilket giver mulighed for jævn, lagfri og uafbrudt visning og interaktivitet.