SFP står for "small form factor pluggable", og transceiver betyder en enhed, der både kan sende og modtage data. SFP-transceiveren er en kompakt, hot-swappable enhed, der tilsluttes en fysisk port på en netværksenhed. SFP-moduler bruges i kommunikationsnetværk og har en transmitterende side (Tx) og en modtagende side (Rx). Transceiveren har en laser, der kommunikerer til den modtagende side af den anden optik på den anden side.

SFP-optik er designet til at understøtte flere kommunikationsstandarder, herunder SONET, Gigabit Ethernet og Fibre Channel. SFP-grænseflader på netværksenheder såsom routere giver en modulær grænseflade, der let kan justeres til fiberoptiske og kobbernetværksspecifikationer. 

 

MiniGBIC 

SFP er også kendt som miniGBIC. GBIC er Gigabit Interface Converter (en anden transceiver-model), og da SFP er mindre end GBIC i størrelse, kaldes det derfor miniGBIC. SFP opstod senere end GBIC og tjener det samme formål som GBIC-modulet, men på grund af dets mindre størrelse har SFP erstattet GBIC i de fleste applikationer i dag.

SFP leveres normalt med LC-stik (Lucent-stik) i modsætning til GBIC, der normalt leveres med SC (Standard-stik). Bare for at præcisere, er LC- og SC-stik fiberoptiske kabelstik, der differentieres ud fra deres størrelse. 

SFP.jpg

Single-Mode SFP vs Multi-Mode SFP

SFP-transceivere kan arbejde med forskellige typer optiske fibre. SFP-optikken, der fungerer med single-mode optisk fiber, kaldes single-mode SFP'er, og dem, der arbejder med multi-mode fiber, er kendt som multi-mode SFP'er.

 

Single-Mode SFP

Single-mode fiber (SMF) har en mindre kerne (9 my) og smal bølgelængdebane. Dette betyder, at SMF bærer højere BW og kan nå længere transmissionsafstande. SMF SFP'er arbejder primært i 1310 nm og 1550 nm bølgelængder og kan nå afstande fra 2 KM til 120 KM.

 

Multi-Mode SFP

Multi-mode fiber (MMF) bruger en meget større kerne (62,5 og 50 my)og en længere lysbølgelængde. MMF SFP'erne bruges til transmissioner over korte afstande op til 500 m, og optik, der anvendes med MMF, er billigere. MMF SFP'er arbejder i 850 nm bølgelængde. Selvom det ikke er i stand til at transportere over lange afstande, kan det transportere mange slags optiske signaler.Nyhed: 2.6Gbps SFP

SFP moduler er til hastigheder fra 100Mbit per sekund (Mbps) til 100Gbps. Den mest almindelig type som anvendes i dag er 1000Mbps (1Gbps). De er prisbillige og 1Gbps er tilstrækkelig til de fleste netværk. Nu er en ny type på markedet - 2.5Gbps og giver  større datahastighed. Den har samme fysiske mål, men det er vigtigt at switche og medie konvertere skal understøtte dette 2.5Gbps SFP modul. De fås som Multi Mode (300meter) til Single Mode (op til 20km. De fås også til Simplex fiberkabler (har kun 1 core) og de kaldes WDM SFP moduler. De anvender 2 bølgelængder i samme fiber (1550 / 1310nm).