VDSL står for 'Very High Digital Subscriber Line'. Et VDSL modem bruger kobbertråde eller fiberoptiske kabler, som findes i din telefonlinje til at kunne levere højhastigheds-internet til dine forskellige enheder. VDSL er kendt for, at have et af branchens hurtigste download og upload hastigheder. Et modem er en lille kasse, som forbinder dine enheder til internettet ved brug af kabler. VDSL kræver et kompatibelt VDSL-modem for at opnå de optimale internet hastigheder. Et VDSL-modem er forbundet til din internetudbyder via en telefonlinje. 

 

Hvordan virker det?

Som det også ses ved fastnet telefoner og den måde, som de modtager signaler på, giver bredbåndslinjer også mulighed for at sende data fra din internetudbyder via såkaldte DSL-forbindelser. Dit VDSL modem fungerer som en 'dataoversætter' der forbinder din enhed til din internetudbyder, som derefter forbinder din enhed til internettet. I modsætning til opkaldsinternet, som bruger telefonlinjer, giver VDSL dig mulighed for at bruge din telefon, mens du er tilsluttet. VDSL bruger også forskellige frekvensbånd, så du kan vælge den hastighed, der er nødvendig for bestemte downloads eller uploads.

 

VDSL hastigheder

Generelt kan DSL hastigheder i høj grad blive påvirket af afstanden fra din internetudbyders telefoncentral. VDSL downstream og upstream hastigheder kan nå op til 100 Mbps. VDSL2 kan faktisk nå teoretiske datahastigheder på op til 200 Mbps. Til sammenligning er dette betydeligt hurtigere end de 8-10 Mbps-hastigheder, som ADSL typisk er i stand til. 

 

Begrænsninger

VDSL er begrænset til en kort afstand, hvilket betyder, at du får maksimale hastigheder inden for 300 meter fra Central Office. VDSL er endnu ikke en udbredt teknologi på grund af dens højere prispunkt og afstandsbegrænsninger.