Fiberkabler

Fiberkabler anvendes til overførsel af data; seriel kommunikation, netværk og audio/video. Da fiberkabler er fremstillet af ikke-ledende materiale overfører de ikke spændinger mellem apparaterne, de er derfor velegnede i industrien og som isolatorer til beskyttelse mod lyn og andre overspændinger.

 

Der findes to typer fiberkabel til datakommunikation: Single Mode og Multi Mode. Begge er fremstillet af transparent glas. Et Multimode kabel opnår typisk afstande på op til 2 km, mens Singlemode tilbyder de største afstande, op til mellem 10 og 100 km.

 

Forskellen mellem Singlemode og Multimode er tykkelsen af kernen. Det er tykkelsen af kernen, der afgør, om kablet er et Multimode- eller Singlemode. Multimode kablers kerne er typisk mellem 50µm og 62,5µm og singlemode kablers er typisk omkring 9µm. Multimode betegnes OM1 ved 62,5/125 og OM3 eller OM4 ved 50/125. Singlemode betegnes OS1.

 

Uden om kernen er et relativt tykt isolationsmateriale, kaldet cladding (kan oversættes med ”beklædning”), der virker som spejl og holder lyset inde i kernen. Udenom er bufferen, der beskytter cladding. Derefter kommer et lag aramid fibertråd, der tilføjer kablet yderligere styrke og sikrer fleksibilitet. Endelig kommer en eller flere kapper alt efter om kablet anvendes indendørs eller udendørs, om det f.eks. skal beskyttes mod gnavere eller trucks (som vores stålarmerede kabler).

 Fiber1

 

Fiberkabel betegnelser

  • 50/125 betyder at kernen er 50µm og claddingen er 125µm tyk. Multimode kabel type OM3 og OM4
  • 62,5/125 betyder at kernen er 62,5µm og claddingen er 125µm tyk. Multimode kabel type OM1
  • 9/125 betyder at kernen er 9µm og claddingen er 125µm tyk. Singlemode kabel type OS1
  • Selve kablets ydre diameter afhænger af anvendelsen. Et patchkabel er tyndere end et jordkabel, da sidstnævnte er beskyttet yderligere mod gnavere og fugt
  • Armeret fiber er et kevlarlignende fibermateriale, der er ekstremt fleksibelt og stærkt

De mest velkendte fiberstik:

Fiberkabel stiktyper

  • LC er ca. 11 mm bredt for et duplex stik. Clip´en som holder de 2 stik sammen, kan fjernes - giver 2 simplex stik.
  • SC ligner LC i opbygning og forveksles ofte med dette, men er noget større: Ca. 21 mm bredt for et duplex stik
  • MTRJ stikket er altid duplex og kan ikke skilles ad som LC og SC
  • ST er bajonet type stik.

Fiber3

I Single Mode sendes lyset direkte som en stråle, hvorfor rækkevidden er større.
I Multi Mode, hvor fiberen er tykkere, sender lyskilden flere stråler med forskellig bølgelængder og derved kan der overføres mere data.

Singlemode fiberkabler findes i 3 forskellige poleringskvaliteter og multimode fiberkabler i 2 forskellige poleringskvaliteter. Poleringsmetoderne benævnes som PC, UPC eller APC. Man kan ikke med det blotte øje se forskel på de forskellige poleringsmetoder, så for at gøre det synligt, er standarden for PC versionen at kappen på stikket er sort, for UPC at kappen er blå og for APC at kappen er grøn. PC er den med det største tab, UPC den med medium tab og APC den med mindst tab. Multimode findes kun som enten PC eller UPC, mens singlemode findes i alle 3 versioner. DANBIT A/S lagerfører både singlemode og multimode som PC versioner, men de andre typer kan hjemtages efter kunders ønsker.

2016-02-04_16h12_09

Der findes et utal af fiberkabeltyper. DANBIT lagerfører et lille udpluk af dem. Alle øvrige typer kan leveres efter ønske. Enten som patch-kabel med de ønskede stik og den ønskede polering, eller på rulle til egen fremstilling. Værktøj til dette brug findes senere i dette kapitel.

 

Her er et par eksempler på fiberkabeltyper der hjemtages efter ønske fra kunder.

fibergerger