Et ofte stillet spørgsmål. Hvad er forskellen på cat5e og cat6 netværkskabler ?

Kablerne ser nøjagtig ens ud ude fra, det er det der er indeni der er forskel på. I dette afsnit vil vi forsøge at opremse de væsentligste forskelle ved de 2 kabler. 

 

Cat 5e kabler

Cat 5e kabler kender de fleste fra husstanden. Et Cat 5e bliver særlig brugt indenfor området telefoni. Størstedelen af kablerne kommer som uskærmet (UTP), men kan i enkelte tilfælde findes som skærmet ved SCTP. I de fleste ethernet applikationer kan et Cat 5e kabel opnå hastigheder op til 1 Gbps, men hvis du står og skal bruge højere hastigheder, så vil et Cat 6 kabel være mere passende. Det er vigtigt at bemærke, at et kategori 5e kabel annonceret som 350 MHz IKKE vil passere en kategori 6 test. Et Cat 5e kabel er parsnoet for at give højere hastighed, men er ikke skærmet ved brug af folie, hvorfor man i nogle tilfælde oplever krydstale. 

 

Cat 6 kabler 

Ved et parsnoet Cat 6 kabel er ydeeven stærkt forbedret. Cat6 kabler giver lavere krydstale, og kan understøtte hastigheder op til 10 Gbps (250 MHz) op til 30 meter. Kablerne er bagudkompatible med både Cat 4, 5 og 5e. Cat 6 kabler kan komme i de forskellige typer, enten skærmet (STP) eller uskærmet (UTP). DANBIT anbefaler som hovedregel altid skærmet, da disse opnår lavere krydstale. 

 

Tip som beskriver de tekniske forskelle mellem Cat5e og Cat6 kabler:

Hvad er forskellen på cat5e og cat6