Netværksbegreber

Access control list (ACL):

En Access control list er en måde at styre netværket på. F.eks. kan en IP-adresse eller en liste af IP-adresser blive nægtet adgang til en server

Auto MDI / MDI-X:

En funktion i netværksenheder der tillader både krydsede og lige netværkskabler. F.eks. kan en forbindelse mellem 2 pc’er etabl...

Netværksbegreber

Access control list (ACL):

En Access control list er en måde at styre netværket på. F.eks. kan en IP-adresse eller en liste af IP-adresser blive nægtet adgang til en server

Auto MDI / MDI-X:

En funktion i netværksenheder der tillader både krydsede og lige netværkskabler. F.eks. kan en forbindelse mellem 2 pc’er etableres vha. et lige netværkskabel, hvis et af netkortene understøtter Auto MDI/MDI-X.

Broadcast storm:

Broadcast er når en pakke bliver sendt til alle enheder på et netværk. Hvis disse enheder sender disse pakker videre efter at have modtaget dem vil der opstå et loop (se Spanning Tree Protocol) også kaldet Broadcast storm.

Buffer:

En buffer er en form for lager til midlertidige data. Hvis en router f.eks. modtager 100 pakker fra en port, der skal sendes ud af en anden port, vil de blive opbevaret i bufferen, indtil de er sendt.

Domain Name System (DNS):

DNS er en protokol der oversætter navne til IP’er. Dette ses tydeligt på internettet da alle internetadresser har en IP, men i stedet for at skulle huske IP’er kan vi skrive en adresse, der er nemmere at huske end selve IP’en. F.eks. kan vi skrive www.danbit.dk hvorefter DNS serveren oversætter dette til en IP og sender os mod Danbits server.

Gateway:

En gateway er den enhed, der forbinder netværket med et andet netværk. Det kan f.eks. være en router, der er tilsluttet et kabelmodem, som er forbundet til internettet. Her er routeren gateway for det pågældende netværk.

Jumbo Frame:

Jumbo frames adskiller sig fra almindelige frames ved størrelsen. En normal frame er på 1500 bytes. Ved brug af Jumbo frames forbedres switchens effektivitet, da det kræver mere, at sende 6 frames på 1500 bytes end at sende en frame på 9000 bytes. Jumbo frames understøttes kun af visse Gigabit switches og Gigabit netkort.

DHCP:

DHCP er en forkortelse for Dynamic Host Configuration Protocol DHCP-protokolen er en del af TCP/IP-protokolsuiten og sørger for at administrere og tildele IP-adresser til forskellige computere i et TCP/IP netværk. En DHCP-server i et lokalnet giver klienterne alle de oplysninger om netværksstruktur, subnet og gateways, der er nødvendige for at de kan fungere. Oplysningerne slås op på baggrund af klientens unikke hardware ethernet-adresse (Ofte kaldet Mac-adressen). I et lokalnet er det ofte en router der fungerer som DHCP-server.

MAC-adresse:

En MAC-adresse er et unikt ID, som alle netværksenheder har. Det er principielt ikke muligt at ændre MAC-adressen, da den skal være unik i forhold til alle andre netværksenheder i verden. MAC-adressen bliver bl.a. brugt i forbindelse med DHCP, da DHCP-serveren bruger MAC-adressen til at sende netværkskonfigurationen.

Quality of Service (QoS):

QoS er en måde at prioritere forskellige pakker. QoS kan f.eks. konfigureres til at prioritere pakker der kommer fra IP-telefoni, så de altid kommer først i køen. Det sikrer, at der vil komme større forsinkelse på de pakker, der er mindre vigtige og dermed sikre kvaliteten af data til tjenester, der er højt prioriteret.

Service Set Identifier (SSID):

SSID er navnet på et trådløst netværk. SSID er unikt indenfor det areal, access pointet dækker. Dog kan flere access points bruge samme SSID, hvis de leverer adgang til samme netværk. Visse access points har mulighed for at have flere SSIDs, dette benyttes sammen med VLAN. F.eks. kan VLAN 10 benytte det første SSID og VLAN 20 det andet SSID osv. Dermed er det stadig muligt at opdele netværket selv om alle trådløse enheder tilsluttes samme access point.

Spanning Tree Protocol (STP):

Spanning Tree Protocol er en protokol som switches bruger for at undgå loops. Et loop er når en pakke bliver ved med at blive sendt rundt i netværket.. STP sørger for, at der kun er en vej for pakken, hvis den vej så går ned, bruges den anden vej. Rapid Spanning Tree Protocol (RSTP) er en efterfølger til STP, der er hurtigere til at vælge hvilken vej, der er den foretrukne. Når en vej går ned, tager det typisk 1 sekund for RSTP at finde en ny, hvor det tager STP 30-50 sekunder.

Trunking:

Trunking er en måde at øge hastigheden imellem switches ved at forbinde flere porte. To Gigabit switches kan f.eks. forbindes med 3 kabler imellem hinanden og opnå en hastighed på 3 Gigabit/sek. 

Managed switch:

Kaldes også undertiden en ”Administreret switch”. Betegnelsen bruges gerne om de switches, der har mere komplekse funktioner som f. ex. VLAN,  ”spanning tree”, fordeling af båndbredde m.m. Indstilling af disse funktioner kan f.eks. styres med et konsol-interface via en seriel port på switchen, eller en Telnet-forbindelse under brug af TCP/IP, som også kan bruge en webserver indbygget i switchen, der efterhånden er blevet den mest benyttede metode.

VLAN (Virtual Local Area Network):

I et traditionelt lokalnet indgår alle switche og alle porte i samme ”broadcast”-domæne,så de kan kommunikere med hinanden, men ofte er der behov for at opdele nettet i mindre domæner.  Det kan f. ex. være for at begrænse trafikken på nettet eller for at opnå større sikkerhed.  Det kan f. eks. gøres ved at bruge særskilte kabler og swtches m.m. for hvert domæne, men normalt vil det være mere praktisk at bruge netværksswitche med  VLAN funktion for at opnå det samme på en langt mere fleksibel måde. En VLAN – switch kan f. eks. internt konfigureres, så data kun kan overføres mellem grupper af udvalgte porte. På den måde vil den udefra optræde som om der var tale om flere fysisk adskilte switches. Derfor kaldes metoden ”port-orienteret”.

IEEE 802.1Q er en standard, der beskriver en mere fleksibel metode,  som kaldes ”VLAN – tagging”, der bygger på, at switchen selv kan tilføje 32-bit datablokke til Ethernet datapakkerne, som angiver hvilken VLAN gruppe pakken tilhører. Det giver mulighed for at opbygge mere avancerede VLAN – netværk, hvor grupperne kan fordeles over flare switches, idet de enkelte VLAN – switches udveksler datapakker gennem ”trunk links”. Se mere om VLAN på Danbits ”Vidensdatabase”, der findes under ”support”.

Alle Danbits switche med VLAN understøtter IEEE 802.1Q – standarden, selv om det ikke nævnes på siden.

WLAN/WiFi:

WLAN (Wireless Local Area Network) betegner et trådløst netværk, der virker som et kablet netværk, hvor der bruges radiosignaler i stedet for kabler mellem deltagere. Se mere om opbygning af trådløse netværk på næste side.

Som udgangspunkt er et WLAN meget sårbart og ubeskyttet. For at sikre et WLAN kan det låses med en kode, som krypteres efter en sikkerhedsalgoritme (WEP, WPA eller WPA2). Det også muligt at skjule navnet på det trådløse netværk - også kaldet SSID (Service Set Identifier). Dette betyder, at brugerne skal kende navnet, før de kan tilsluttes det trådløse netværk.

Et WLAN er defineret efter et sæt standarder kaldet WiFi, som er baseret på IEEE standarden 802.11, hvor der med tiden er skabt nye standarder. De mest brugte er 802.11g, der giver datahastigheder på op til 54 MB/s og 802.11n op til 150 MB/s. For at skabe sikker forbindelse bruges automatisk en lavere ”fall back” - hastighed ved utilstrækkelige signalstyrker.

Mere

Netværksudstyr 

Underkategorier

 • Switche
 • PoE strømforsyning / PoE splitter

  PoE - Power over Ethernet

  PoE leverer spænding til klienterne via netværkskablerne så separate strømforsyninger til f.eks. overvågningskameraer og serielportservere er unødvendige. PoE-udstyr er konstrueret til at modtage forsyningsspændingen via netværkskablerne. Ofte kan PoE også forsynes fra selvstændig strømforsyning. Kabellængder kan begrænse brugen af PoE. En ny standard kaldet PoE Plus (IEEE 802.3at) kan levere mere effekt end den nuværende PoE-standard (IEEE 802.3af). Yderligere information om PoE kan findes på http://www.danbit.dk/info/adteknik/poe.htm

  Generel info om midspan og endspan

  PoE standarden IEEE 802.3af tillader brugen af to typer strømforsynende enheder: endspan og midspan.

  En endspan enhed (PoE switch) tilfører typisk strøm via de dataførende tråde i netværkskabler (pin 3 og 6, 1 og 2) og er tilgængelige for 10/100Mbit og 10/100/1000Mbit Ethernet kilder. En endspan enhed er en kombineret midspan injector og switch. Den installeres i stedet for en almindelig switch, hvis de tilsluttede netværksenheder skal forsynes over netværket

  En midspan injector (hub) installeres mellem en ikke PoE switch og den strømkrævende enhed. Den er begrænset til at forsyne strøm via de ubenyttede pin par (4 og 5, 7 og 8) i et 10/100Mbit netværk.

 • RJ45 kabler / Patch-kabler

  Find alle netværkskabler under KABLER / FIBRE / OMSÆTTER / STIK.

  Kablerne er opdelt i kategorier

 • LAN extender

  LAN Extender

  LAN extendere anvendes til en kablet netværksforbindelse (RJ45 PDS/PDU kabel), hvor afstanden mellem de 2 punkter er længere end grænsen på de 100 meter. Hvis det fysisk er muligt, kan der placeres op til 2 stk. LAN-extendere for hver 100 meter. Det giver en maksimal længde på 300 meter. LAN-extenderen er reelt set en 2-ports netværksswitch.

  Der er LAN-extendere som strømforsynes med PoE spænding. Denne PoE spænding kan føres videre til de næste 2 LAN-extendere.

  LAN afstande ud over de 300 meter kan løses med VDSL moduler, som kan nå op over 1 km. Forbindelsen er en 2-tråds par-snoet eller coax-kabel.

   

  LAN-extendere over lysnettet er en nødløsning og her skal de 2 til flere ELNET-enheder sidde på samme fase.

 • Mediekonverter - RJ45 til fiberkabel / AUI
 • Mediekonverter - RJ45 / Coax (BNC)
 • SFP moduler / GBIC
 • Netværkskort / Adaptor via USB

  Netværkskort

  For at din PC skal kunne kommunikere med netværket skal den bruge mere end bare et kabel. Et netværkskort er et komponent som bruges til at kunne forbinde din PC til Internettet. Langt de fleste pc’er har i dag indbygget netværkskort for at kunne tilgå internettet via kabel og eller trådløst internet (WiFi). Det er også muligt at tilkøbe en trådløs USB dongle, som du kan tilslutte via PC'ens usb port og straks vil du få internet adgang uden et netværkskort. Ulempen ved dette er at man skal tilslutte sig internettet for hver gang du skal bruge det, dvs. at den ikke er indbygget.

 • VDSL - LAN via 2-tråd / Coax

  Generel information om VDSL

  VDSL er Very high bit rate Digital Subscriber Line (2-tråds par-snoet CU-kabel). Datahastigheden kan være op til 100 Mbit/s ved korte afstande på en 2 tråds forbindelse (1,9 km). Ved længere afstande og linje af dårlig kvalitet, falder hastigheden til 15 Mbit/s. En VDSL forbindelse består af 2 enheder – Master og Slave, som kan benytte op til 7 forskellige frekvensbånd (900 kHz – 3.9 MHz og 4 MHz og 7,9 MHz). Forbindelsen anvender modulationsformen Discrete Multi Tone og er fuld duplex med auto speed funktion. 

  Enhederne forbindes til Ethernet og har en indbygget splitter, så man kan tilslutte en PSTN linje til den fjerne enhed og et telefonapparat til den lokale enhed. Har man kun en ”gammel” 2-tråds forbindelse, er VDSL velegnet til en række anvendelser, som kræver stor båndbredde (f.eks. HDTV).

 • Transient-beskyttelse / Galvanisk-isolation

  Overspændingsbeskyttelse

  Beskyt dyrt udstyr mod kraftig overspænding forårsaget at tordenvejr og potentialeforskelle.

  Ingen kan beskytte sig mod en fuldtræffer, men langt de fleste skader skyldes et lynnedslag op til flere kilometer væk, hvor der kommer en meget kort, men kraftig overspænding via kobberkabelsforbindelsen. Dog kan der også komme kraftige overspændinger fra elforsyningen, og ødelæggelser går som regel ud over det svageste led i kæden, f.eks. netværksudstyr, så som routere og switche.

  Den løbende udvikling indenfor elektronisk teknologi resulterer i meget avanceret elektronisk udstyr i virksomheder og vores hjem i form af video, lyd, sikkerhed, computere og apparater. Miniaturisering af disse produkter gør dem også modtagelige for interferens, der stammer fra lyn og belastningsskift.

  Derfor kan den rigtige beskyttelsesenhed spare mange penge og tid.

  Gennemgangs-enhed som giver galvanisk isolation kan gøre stor nytte også ved utilsigtede potentialeforskelle og dårlig jording.

  Gennemgangs-enheder med transientbeskyttelse (overspændingsbeskyttelse) er forsynet med et antal kraftige transsorb-komponenter som leder den høje spænding til stel.

  Hvis energien i overspændingen er stor, vil den også ødelægge disse beskyttelses-komponenter. Derfor er det vigtigt at gennemgå egen installation for at finde mangler og jordingsfejl til udstyret. Er der ikke konsekvens i installationen, kan en fejljording resultere i større ødelæggelse en hvis der ikke er jord.

 • Serielportserver / Serial Device Server
 • Portservere med USB / USB over netværk

  USB over netværket 

  Vores USB porte kan benyttes over netværk til at forbinde USB enheder via USB stik. Vi kan tilbyde 2, 4, 5 eller 14 USB porte over netværk i forskellige versioner. Vi har produkter der kan benyttes med de fleste USB dongles, og vi har også produkter der ikke er egnet til USB dongles. Vi tilbyder også USB 2.0 over trådløs internet med fil-. Scanner eller til printserver. Alle produkterne i denne kategori ophæver USB 5 meters standard begrænsningen. På produkterne kan der tilkobles f.eks. USB printere, USB stregkodescannere, USB mis og tastaturer eller USB magnetkortlæser.

 • Printservere
Viser 1 - 50 af 62
Viser 1 - 50 af 62