PoE - Power over Ethernet 

Eller på dansk: Spændingsforsyning gennem netværkskablet.

 

En traditionel netværksinstallation består oftest af flere mindre netværksenheder, f.eks. Ethernet switche, Data-opsamlere, Routere, Access points, IP-kameraer etc. Hver enhed kræver en spændingsforsyning og ofte fra en 230V-adapter, der er speciel for hver enhed.Mange produkter med netværkstilslutning (RJ45) er i dag med PoE.

De enheder som leverer PoE til andre enheder, det kan være netværksswitche, PoE injektere, de kaldes PSE (Power Sourcing Equipment).
De enheder som kan strømforsyne med PoE benævnes PD enheder (Powered Devices).PoE er opdelt i flere effektgrupper (IEEE802.3af/at/bt), og de er angivet med PoE, PoE+, PoE++, PoE Ultra og de kan levere effekt fra hver RJ45 port fra 14,4 Watt til 99 Watt.


Det er vigtigt at undersøge hvad producenten angiver som maks. samlet effekt - PoE Budget. Den kan f.eks. være 480Watt og er det en 24 ports PoE switch, betyder det, at hver RJ45 port kan levere maks. 20Watt, hvis hver port belastes ens. Ikke alle PoE porte belastes ens, så derfor kan switchen sikkert levere nok effekt til alle tilsluttede enheder og overholde eget PoE budget.


PoE switchen sætter selv maks. effekt per RJ45 port, afhængig af effekt-behovet til den tilsluttet PD enhed.

PoE switchen overvåger hver RJ45 port og kan slukke for PoE spændingen, hvis effekten overskriver tildelt effekt. De andre RJ45 porte påvirkes ikke.


En PoE spændingen er mellem 48VDC og 57VDC.

 

Hønen og ægget – hvad får en PoE PSE enhed til at lukke spænding ud på den enkelte RJ45 PoE port? 

Ikke alle enheder med netværksport kan tåle at få 48VDC på RJ45 porten. Derfor har en PoE switch / PoE injektor indbygget en meget enkel kontrol, dog er den ukendt for mange.

PoE switchen / PoE Injektoren måler om PoE PD (modtageren) har indbygget en modstand mellem 19 - 26,5 kOhm på netværksporten.
Kun hvis ja, vil PoE PSE lukke 48VDC PoE spænding ud til PD enheden.

Når PD enheden er bootet op, udveksler de behovs-data mm.

PoE-spændingen overføres gennem ledningspar, selv om de samtidig bruges til dataoverførsel. Alternativt kan ledige ledningspar overføre PoE spændingen.

image001image002

End-span anvender pin 1, 2 til +48V og pin 3, 6 til minus

Mid-span anvender pin 4, 5 til +48V og pin 7, 8 til minus

End-span PoE PSE sender spændingen direkte til PD enhederne. End-span bruger enten reservepar eller datapar i kablet, som også bruges til Gigabit transmissioner. End-span kræver PoE-aktive switche.

Mid-span anvender injektor, der placeres mellem en eksisterende Ethernet-switch og PD'erne. Mid-span systemet er typisk placeret ved siden af switchen og betragtes som PSE, hvilket gør det muligt at føre kablet uhindret til eksterne enheder. 

Mid-span må kun bruge det ekstra par i kablet og kan derfor ikke bruges til at sende strøm over datalinjer til Gigabit Ethernet forbindelser.

Nedenstående skitse viser et typisk eksempel på anvendelsen af PoE, hvor en Ether­net switch med PSE-funktion er koblet til en række enheder med PD-funk­tion.

image003

Udbuddet af PoE kompatible produkter er meget stort i dag, men der findes mange PoE PD enheder som har "lånt" PoE navnet, selv om de er kategoriseret som ”Passiv PoE”. De er IKKE iht. PoE standarderne, men er kun en simpel strømforsyning. 

Passiv PD enhederne skal have tilført en DC spænding på f.eks. 5, 12, 24 eller 48VDC. Der findes ”PoE PSE” injektorer som er med Passiv PoE. Her skal man passe på, for de kan ødelægge netværksudstyr som ikke er til PoE. 

Ideen med at føre forsyningsspænding frem gennem netværkskablet er god, men det kræver også at der anvendes gode netværkskabler (undgå "pap-kabler" - køb kvalitetskabler fra DANBIT.

For og imod PoEFordele:

Tid og omkostninger

PoE kan reducere tid og omkostninger ved at undgå installation af el-kabler. Netværkskabler kræver ikke en kvalificeret elektriker for at installere. 

Reduktion af nødvendige strømudtag pr. installeret enhed sparer penge. Det reducerer også energiomkostningerne ved at tillade centraliseret kontrol over energiforbruget.

Fleksibilitet

Uden at være bundet til stikkontakter, kan enheder såsom skærme, sikkerhedskameraer og Wifi placeres på ideelle steder og nemt flyttes.

Sikkerhed

Strømforsyning ved hjælp af PoE er designet til intelligent at beskytte netværksudstyr mod overbelastning, understrøm og forkert installation. 

Det eliminerer også faren ved at arbejde med eller omkring farlige højspændingsstrømkilder.

Pålidelighed

PoE-strøm kommer fra en central og universelt kompatibel kilde og ikke fra en samling af distribuerede netadaptere.

Den kan tilsluttes en konstant strømforsyning (UPS), hvilket giver mulighed for kontinuerlig drift selv under strømsvigt. 

PoE giver også mulighed for, at enheder nemt kan deaktiveres eller nulstilles fra en centraliseret controller.

Skalerbarhed

At have strøm tilgængelig på netværket betyder, at installation og distribution af netværksforbindelser er enkel og effektiv.

Ulempe:

Bryder PoE switchen ned, vil alle enheder blive strømløse. Brudt dataforbindelse vil forekomme, hvis en almindelig switch er defekt.

Anvend gode netværkskabler – dem kan du købe hos DANBIT. De koster lidt mere, men du undgår nedbrud.